Så fyller du i tulldeklarationen på planet till New York

Du sitter på flyget till New York! Kul förstås men det finns ett moment som kan vålla lite huvudbry, i alla fall första gången. Vid ett tillfälle ska du nämligen fylla i en tulldeklaration. Vad ska man egentligen skriva? På vilken plats?

Här kommer en guide till hur du fyller i tulldeklarationen på väg till USA. I exemplet har jag utgått ifrån att du inte har något särskilt att förtulla, vilket är normalfallet för de flesta.

Om du har funderingar kring vad du får föra in i landet, ta en titt på Tullverkets frågor och svar (det finns Q&A för både privatpersoner och företag).

Börja med att plocka fram ditt pass och ditt boardingkort. Du behöver nämligen hämta uppgifter därifrån. (Själv har jag mitt pass i ett läderfodral från Barnes & Noble. Både snyggt och praktiskt!)

1. Fyll i ditt efternamn och förnamn (tilltalsnamn). Skriv med stora bokstäver (versaler) och använd samma stavning som står i ditt pass. Alla förnamn behövs inte. Själv skriver jag alltid både mitt egentliga efternamn (Åhlén) och mitt mellannamn (Ström) på samma rad: raden för efternamn. Båda namnen står ju nämligen som efternamn i mitt pass – och det är passet man utgår ifrån.

2. Andra punkten gäller födelsedatum. I exemplet ovan är resenären född den 15 maj 1979, vilket alltså skrivs 05 (Month), 15 (Day) och 79 (Year).

3. Fyll i antal familjemedlemmar som reser med dig. Om ni är fler än en i familjen räcker det nämligen med att en familjemedlem fyller i ett formulär!

4. Skriv a) adressen där du ska bo i USA och b) vilken stad och stat du ska bo i. Maria i exemplet ska bo på 70 Park Avenue, på hotellet med samma namn (för övrigt ett mycket bra hotell!). Staden heter – förstås – New York och staten heter även den New York (kan förkortas NY). Har du valt att bo i Jersey City, vilket jag tidigare rekommenderat, heter staten New Jersey.

5. Var ditt pass är utfärdat står i passet. I detta exempel är det Sverige.

6. Skriv också av ditt passnummer från passet.

7. ”Country of Residence” betyder det land där du är bosatt, i detta exempel också Sverige.

8. Om du stannar till i andra länder på vägen till New York, behöver du fylla i länderna du besöker. Detta gäller dock inte mellanlandningar där du inte lämnar flygplatsen.

9. Flightnumret står på ditt boardingkort. Självklart kan du också fråga personalen ombord.

10. Var försiktig så du inte råkar kryssa i ”business” om du bara ska på semester!

11 till 14: Här brukar de flesta kryssa i nej överallt! Skulle du dock till exempel behöva föra in livsmedel i USA kan du läsa här vad som gäller. Några påsar svenskt godis till suktande svenskar i New York behöver du dock inte förtulla. Det är ju till och med så att Svenska kyrkan önskar det, om du väljer att gifta dig i New York.

15. Sista punkten handlar framför allt om de fall då du ska sälja varor vidare eller ge stora gåvor. Då vill man veta värdet på detta.

När formuläret är ifyllt och underskrivet med namn och datum sparar du det tills du har gått genom Immigration vid ankomsten till New York. Personalen ska alltså inte samla in formulären.

Så! Då är det bara att luta sig tillbaka och invänta resmålet: New York! Du har väl inte missat mina 15 tips inför flygresan till New York?

Enjoy!

PS. Ännu fler New York-tips hittar du på Facebooksidan för bloggen New York – My Bite of the Big Apple.

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för kompletteringen, Petteri! Välkommen hit. Jag ser att vi delar intresset för New York.

svenskaresebloggen
8 years ago

Det räcker med en om ni är sambos. Först går ni igenom immigrationdelen. Sedan kommer ni till nästa ställe och där kollar dom igenom lappen och behåller den. Så stoppa ej ned den i väskan utan ha den i handen då du är på väg att hämta incheckade bagaget.
http://www.svenskaresebloggen.wordpress.com

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Bra fråga men jag är tyvärr inte helt säker på svaret. Har sökt på nätet men det finns olika besked. Fråga personalen ombord eller fyll i varsin för säkerhets skull. Det enda som händer i så fall är att de river den ena. 😉

Anonym
Anonym
8 years ago

Om man är sambos räcker det att en fyller i blanketten då? 🙂

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack! Ja, det är väl en del av det rigorösa säkerhetstänkandet … Bra i det stora hela förstås men visst är det ett pyssel med alla detaljer!

lenaiwales
8 years ago

Bra tips, men man undrar till vilken nytta att fylla i allt detta!?!??
Ung som till UK för. Eller Ryssland.