Tenement Museum – besök lägenheter från 1800-talet i New York

Tenement Museum Striped Socks, 3rd Floor. Photo: Shawn Hoke.

Hur var det att komma som immigrant till New York på 1800-talet? Att bo tio personer i ett rum eller bli ensam mamma med fyra barn?

Tenement Museum i New York får du en unik inblick i historien. Här får du besöka lägenheter i en äkta hyreskasern från 1800-talet, där man återskapat den tidens miljö. Allt inramat av fascinerande livsöden.

Tenement Museum, New York. Photo: Wikimedia.org.
Street Sign Orchard Street. Photo: Wikimedia.org.

Adressen är 97 Orchard Street, en byggnad som länge stått övergiven men nu fått både nytt liv och syfte. Här ordnas dagligen guidade turer, som du antingen bokar på nätet eller på plats. Obs! Var bara ute i god tid!

Det finns flera olika turer att välja bland: Hard Times, Shop Life och Tastings at the Tenement är bara några. Under den sistnämnda turen får man (som namnet antyder) smaka tidstypiska rätter, vilket låter mycket lockande. Men mitt eget val föll på Hard Times.

Tenement Museum Photo: Shawn Hoke.

”Trapphuset låg i ständigt mörker”, berättar guiden när vi kliver in – och släcker lampan för att demonstrera. I detta trånga utrymme var det ändå en ständig trafik. Fram och tillbaka till de få dassen ilade de, hyresgästerna. Ofta med både hinkar och stearinljus i hand.

Små detaljer tar oss sedan med på en riktig tidsresa: personliga saker, tvålar, tvätt och dukade bord som får tanken att svindla. Här levde de faktiskt: de nyanlända, med långa arbetsdagar och – sannerligen – hard times.

Tenement Museum Books on Chest, 4th Floor. Photo: Shawn Hoke.

Lägenheterna kanske inte verkar direkt små. Men här bodde många, ibland med inneboende som sov i skift. Standarden var förstås mycket låg och hälsoriskerna stora.

Hur överlevde man då? Det är här berättelserna kommer in. Guiden låter oss följa två familjers öden, med både eftertanke och humor. Under turen får vi höra om mannen som plötsligt försvann för att aldrig återvända och om det yngsta barnet som tragiskt gick bort. Men också glädjeämnen, som allt från enkla sällskapsspel till kreativa vägar ut ur fattigdomen. Hela tiden inbjuds vi också att ställa frågor och komma med egna teorier.

Mest intressant är att höra en ljudinspelning, från en före detta hyresgäst. Alla deltagare får också utskrifter av inspelningen, för att lättare kunna följa med. Den gamla damens Brooklyndialekt är nämligen inte helt enkel!

Tenement Museum Ivy Window and Mirror, 3rd Floor. Shawn Hoke.
Tenement Museum Sewing Machine, 3rd Floor. Photo: Shawn Hoke.

På museet är det fotoförbud, då man anser att fotografering skulle förminska upplevelsen. Och efter att ha varit där är jag benägen att hålla med.Det är en verklig upplevelse att (utan telefon och kamera) låta sig uppslukas av guidens berättelser. Turen Hard Times tar cirka en timme, och då får du besöka både orenoverade och återställda lägenheter.

Att ta med vatten är tillåtet, men inga andra drycker. Du får inte heller nudda inredningen. Dock finns det stolar utställda lite här och var, för den som behöver vila benen. Det går också bra att sätta sig på golvet.

Vid ett tillfälle har dock museet tillåtit fotografering. Det var under ett Snapshot Event, år 2014. Förutom i detta blogginlägg kan du se unika bilder från eventet här. Fotosejouren blev en succé och publikmagnet, så troligen blir det fler tillfällen framöver. Håll ögon och öron öppna!

Till sist: Missa inte butiken/bokhandeln i bottenvåningen på Tenement Museum – min absoluta favoritbutik i New York! Här kan du läsa ett helt blogginlägg om Lower East Side Tenement Museum Shop.

Enjoy!

PS. Vill du ha fler tips om New York? Välkommen att även gilla Facebooksidan för bloggen New York – My Bite of the Big Apple & Other Bite of the World.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för din kommentar. Ja, det var över förväntan faktiskt! Det här med personliga livsöden i genuin miljö gav besöket en extra dimension.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack så mycket och välkommen hit! Vad härligt med USA-drömmar. Klart de är till för att uppfyllas. Lycka till!

lenaiwales
8 years ago

Vilket intressant museum. Har ofta tänkt på hur det var att komma till ett nytt land förr. Så lite de visste! Spännande!

inredningsinsp
8 years ago

Åh va häftigt!!! härlig blogg! vi har en dröm att flytta till USA, vi har två barn som är små men vi ser inga hinder ändå!! drömmar är till för att uppfyllas!!

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Vad roligt att du blev sugen på att besöka museet! Det tycker jag absolut att du ska göra och utforska resten av New York på köpet. Så härligt att ha första NY-resan framför sig. För min del är det kanske dags att uppleva resten av USA. Det blir ju mest NY för min del men jag älskar även Las Vegas.

Anna Ström Åhlén
8 years ago

Tack för din kommentar! Ja, det är verkligen fascinerande. Den duktiga guiden gjorde det hela väldigt speciellt också. 🙂

Linnea
8 years ago

Jag som museie- och kulturhistorianörd blir plötsligt väldigt sugen på att åka till NY och besöka detta museum 🙂 Har varit i USA flera gånger men aldrig denna stad, kanske är dags snart?
Hälsningar Linnea i Bayern

Marvelicious
8 years ago

oj, låter riktigt intressant det där! Det är fascinerande att se hur människor levt förut 🙂