Läcker secondhandbutik med café i Strängnäs

En läcker secondhandbutik med café, där alla intäkter går till välgörande ändamål. Dessutom är allt otroligt prisvärt. Kan det bli bättre? En sådan butik hittar du i Strängnäs. Tips, tips: åk hit på helgutflykt!

När jag flyttade till Strängnäs år 2006 hade jag aldrig varit i staden förut. Men huset avgjorde. Det är ju inte var dag man hittar sitt drömhus här i livet.

Så vi lämnade Stockholm och flyttade hit (jag, maken och tre småknoddar) till ett gigantiskt hus att fylla. Hur skulle nu det gå till? Svaret fanns på mycket nära håll. Jag upptäckte nämligen …

Tolv Korgar: secondhand för välgörande ändamål

Precis nere vid Mälaren ligger Tolv Korgar, butiken som skulle bli vår hovleverantör. Det här är egentligen en sån där hemlighet man ogärna delar med sig av. Men, nu gör jag det, för ändamålet är mer än gott.

Intäkterna från Tolv Korgar går oavkortat till bättre behövande: till Rumänien, Moldavien och andra länder där varje liten krona gör skillnad. Samtidigt gör man en riktigt god insats för miljön!

Tolv Korgar har öppet två dagar i veckan. För tillfället är det onsdagar och lördagar. Jag minns min tid som nyinflyttad när jag spanade på nya objekt i skyltfönstret och sedan infann mig i god tid. De var nämligen köa som gällde, för extra attraktiva fynd. Men vem har sagt att det just jag gillar är detsamma som faller andra i smaken? Mer än en gång har jag hängt på låset för att rusa in och se … åh, jag är först! Och ingen annan är intresserad av just mitt objekt.

Billiga saker till hemmet

I vårt kök står ett vackert 100-årigt hörnskåp, inköpt för 375 kr. I vårt ena badrum står en mässingskandelaber inhandlad för 15 kronor. FEMTON kronor: i princip gratis. Vi har vackra tavlor med Strängnäsmotiv, porslin, krukor, mattor, böcker och sideboards. Och, från stadens övriga secondhandbutiker: nyrokokospeglar och takkronor i jugendstil. Gamla, vackra, hållbara gredigna saker som nu fått ett nytt liv, ett långt liv.

På Tolv Korgar finns allt mellan himmel och jord, särskilt för den som vill ha de där unika och udda detaljerna till hemmet. Och, framför allt, för den som vill hitta den perfekta klänningen till 80-talsfesten, de snyggaste festskorna och det stora flytta-hemifrån-kitet. Billigare än Ikea och mer gediget. Allt finns, verkligen allt. Så billigt att det nästan är overkligt …

Mysig inredning med udda detaljer

Mitt tips blir alltså: Åk hit! Gör en helgutflykt till Strängnäs och fika på butikens café. Här finns också en mycket speciell inredning. Kreativa själar har skapat små rum i lokalen, små bås avskärmade av antika fönsterbågar eller spetsgardiner.

Gamla boktravar tjänar som bord, medan korgar har fått nytt liv som lampor.

Fika med hembakat

När fyndkorgen är full är det dags att fika. Då är det bara att slå sig ner i någon av de mysiga hörnorna, med kaffe, varm korv eller hembakad morotskaka. Jag behöver nog inte säga att det knappast handlar om några högre priser här.

Upptäck Strängnäs

Slutligen: Stanna gärna kvar lite i Strängnäs. Ta en fin promenad vid Mälaren, med både utsikt och konstverk, och besök vår ståtliga domkyrka.

Sugen på att åka till Strängnäs och besöka Tolv Korgar? Se karta nedan. Det tar mindre än en timme från Stockholm (som exempel) oavsett om du åker med tåg eller bil. Klart värt det, eller hur?

Välkommen!

Foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Biggeros
5 years ago

Jag gillar verkligen Secon hand butiker som har det där lite extra och har inrett i en mysig stil. Bra att man kan ta en fika där efter investering 🤗
Tack för tipset vännen. Gillar verkligen ditt inlägg🤗

Ama de casa
5 years ago

Oj vad med grejer där fanns!
Hmm… Jag tror faktiskt att jag aldrig har varit i Strängnäs…

TravelAnna
5 years ago
Reply to  Ama de casa

Ja, det gäller att ta sig tid och titta runt för att hitta pärlorna. 🙂 Du måste absolut besöka Strängnäs någon gång. En mycket idyllisk stad, särskilt på sommaren. Men då får du fika hemma hos mig i stället för på caféet. 🙂

Lena i Wales
5 years ago

Där skulle jag kunna spendera lång tid, älskar second hand.
Bra grejer för mig, bra för de behövande och bra för naturen med återvinning.
Enda problemet är hur jag ska kunna frakta det till Wales, så att bara fika hade nog varit bästa lösningen för mig.
Ha det bra!

Orsakulla mamma vid 20, specialpedagog & doula

Nu känner jag att ett besök till Strängnäs nog är värt :). Jag pluggar med en därifrån, men har aldrig besökt staden själv, Dock ser detta ut som något jag älskat 🙂