Fynda på Black Friday eller shoppa secondhand i New York

Är du laddad med vassa armbågar och fylld plånbok? I dag är det ju Black Friday i New York, den stora readagen som även kommit till Sverige. Men varför heter det just Black Friday?

Oavsett om du kämpar som Monica i Vänner (se filmklipp nedan) eller struntar i alltihop, kan det vara intressant att ta reda på varför readagen heter som den gör.

När är det Black Friday?

Black Friday infaller alltid fredagen efter Thanksgiving i USA. Som bekant är detta den största rea- och shoppingdagen i USA. Den markerar samtidigt starten för julhandeln.

New York-nördar som jag vet av erfarenhet att det amerikanska julpyntandet får stå tillbaka lite i oktober, i motsats till i Sverige. Här kan man ju få se en och annan tomte kika fram redan i oktober. Men i USA följer de olika högtiderna efter varandra: Halloween, Thanksgiving och jul. Julmånaden kallas för övrigt för The Holiday Season men det är en annan historia.

Därför heter det Black Friday

Visste du att namnet Black Friday kommer från Philadelphia och 60-talet? Uttrycket syftade då på de stora trafik- och folkmassorna som uppstod i samband med readagen. Så småningom spreds uttrycket till hela USA. Det finns också en teori om att namnet syftar på försäljningssiffrorna. Från röda minusposter förvandlas de denna dag till svarta, det vill säga vinst!

Shoppa secondhand: ett bättre alternativ till Black Friday. Tips: Monk Vintage i Williamsburg.

Black Friday i New York 2018 eller secondhand

Är du i New York på Black Friday, i dag den 23 november 2018? Time Out New York har en bra guide till var du kan göra de bästa Black Friday-fynden i New York.

Eller också gör du en god gärning för miljön och shoppar secondhand i stället. Ett hett tips är Monk Vintage i Williamsburg (bild högst upp). Här kan du läsa mer om denna secondhand- och vintagebutik i Williamsburg. Eller också tar du en titt på en annan av mina secondhandfavoriter i New York: East Village Thrift Shop. Intill finns dessutom de godaste bagels jag ätit i New York!

Själv tar jag det lugnt med shoppandet. Jag har ju faktiskt precis varit i New York. Dessutom har jag just inhandlat en ny dator, till ordinarie pris. Ja, du kanske har läst att min dator blev stulen för ett par veckor sedan? Här kan du läsa ett öppet brev till tjuven som stal min dator på Vapiano i Stockholm.

Men nu ser jag framåt! Han (ja, det är en han enligt övervakningskameran) ska inte få förstöra mitt liv. Nu har jag en ny dator och kan sätta fart med bloggandet igen. Det finns mycket att berätta från min senaste resa till New York.

Enjoy!

Samtliga foton: Anna Ström Åhlén.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lena i Wales
5 years ago

Hade läst tidigare vad Black Friday betyder, men glömt bort det, så en bra påminnelse.
Jag är ju ingen shoppare, så denna dag gick mig helt förbi.
Jag handlar mycket i second hand shops, gillar det.
Många av mina julklappar är mat från Spanien, fikon, fikonbröd, riktigt fina russin, nougat, spanska julkakor m m. Så mycket som möjligt lokalproducerat från där jag bor och gjort i små mängder. Det gillar jag att shoppa.

Emma. Sol som sol?
5 years ago

Mäh! Var är filmen? Nog för att jag sett Friends flera gånger men en gång till skadar ju inte. Var helt perfekt när jag satt med nyopererad fot, hade just för detta köpt hela serien på DVD.

Kul med ny dator men inte på de premisserna.