Om livet med och utan New York

Den enda realistiska vyn av New York i dagens läge. Bild från mitt kontor.

Jag vet, det är ett i-landsproblem. Det är inte viktigt just nu. Men ändå … Snart är det ett och ett halvt år sedan jag var i New York. Hur tänker jag kring det, jag som driver en New York-blogg?

Det var i juli 2019, som jag senast var i New York och ”gjorde stan osäker”, då tillsammans med vännen och tillika New York-nörden Evy. Visst, jag vet att det inte är alla förunnat att resa så ofta till New York som jag faktiskt har gjort. Jag vet också att alla inte anser att det är rätt.

100 skäl att älska New York

Men minst en gång om året, ofta två, har jag varit där ända sedan 2011 när jag på riktigt blev kär i denna underbara stad. Fast det var ju inte riktigt sant … Jag har ju faktiskt älskat New York längre än så. Ja, du som följt mig ett tag vet att jag alltid känt en speciell längtan dit – som till ett andra hem. En känsla som infriades med råge den dagen det var dags. Oförstående? Här kan du läsa om 100 skäl att älska New York.

Så, vad gör jag då för att hålla New York-intresset vid liv, nu när nästa resa känns lika avlägsen som en fullsatt arenakonsert? Här är mina tankar.

New York på mitt kontor

Till att börja med, så får jag ju njuta lite av New York varje dag på mitt kontor. Som egen företagare hyr jag ett rum i ett kontorshotell, där det minsann syns vad jag har för intresse. Mitt emot mitt skrivbord syns en vy av Brooklyn Bridge och på datorskärmen har jag inget mindre än utsikten från min favoritbutik vid Union Square.

Fast tittar jag ut genom kontorsfönstret ser jag inga skyskrapor eller floder. Där finns däremot Mälaren och den lilla småstaden som är mitt hem sedan över 14 år tillbaka. Den är inte fy skam den heller. Ganska nyligen delade jag 11 tips på saker att se och göra i Strängnäs. Men nu var det ju inte lilla ”Stränkan” vi skulle tala om utan ”Nevvan”, som jag till vissas förtret envisas med att kalla min favoritstad.

Filmer som utspelar sig i New York

Jag tittar så klart också på film! Ja, du gissade rätt: filmer som utspelar sig i New York. Som bekant spelar det ingen större roll om filmen är bra, bara den ger mig de kända vyerna och de bekanta ljuden: mullret av en helikopter över Hudson River, de smäktande tonerna av ett dragspel i little Italy eller den vemodiga melodin från en klarinett i Harlem, allt ackompanjerat av tutande larm och röster på all världens språk. Plus fågelsång och porlande vatten från ett vattenfall mitt i staden … Ja, New York är kontrasternas stad.

Minnen från en sommar i New York

Stirrar jag noga på skärmen och har jag riktigt bra lurar, då kan jag nästan tro att jag är där. Att jag faktiskt, som sommaren 2019, korsar den myllrande West 23rd St. Att jag, med shoppingkassar i hand, slinker in på Zia Maria för en delikat och prisvärd lunch, innan jag vilar benen i mina sköna säng på lika prisvärda The Leo House.

Sedan, på kvällen, tar jag kanske tunnelbanan till en annan stadsdel för att njuta av Manhattans nöjen. Kanske en jazzkväll på Upper East Side eller en drink på Arlo Nomad, hotellet med en takbar som delvis har glasgolv …

Julfilmer som utspelar sig i New York

Nu i december är det förstås dags att se julfilmer som utspelar sig i New York. Ta en titt på min lista med 11 tips på bra New York-filmer i juletid. Själv har jag ännu inte tillbringat någon jul i New York, men jag har minsann (i fantasin) intervjuat The Rockefeller Christmas Tree, den maffiga julgranen som varje år finns på plats.

Jag på takbaren Arlo Nomads glasgolv. Foto: Evy Knoph.

Roman om New York

Sedan läser jag förstås romaner som utspelar sig i New York. Här på bloggen hittar du flera tips, såsom Artighetsreglerna eller Och snön smälter på Hester Street. Just nu läser jag faktiskt en helt ny roman om New York, Mia Gahnes Sofias jävla verklighet. Recension kommer!

Men det finns förstås inga filmer eller böcker i världen som kan ersätta det verkliga New York. Känslan av att stå vid Hudson Yards, en solig sommardag och klättra upp i The Vessel med vinden från Hudson i håret.

Fler tips för att stilla längtan till New York

I väntan på den dagen, fortsätter jag frossa i ännu fler tips för att stilla min längtan till New York. Och, handen på hjärtat: livet rullar ju faktiskt på ändå. Det finns annat som är viktigare.

En ofrivillig bloggpaus

Som du märkt har det också varit en rejäl paus här på bloggen, och så kan det bli när livet går i expressfart. Det är också lite extra tufft här just nu, med en närstående som inte mår bra.

Men vi ger aldrig upp, som min pappa alltid sade. Fortsätt därför att drömma men också att ta vara på nuet. Till syvende och sist är det ju allt vi har.

Enjoy!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Evy Knoph
3 years ago

Ååå vilket härligt inlägg, återupplivar många roliga minnen från favoritstaden. Om längtan stillas? Nej, inte ett dugg, vill bara dit ännu mer när man läser allt kul.
Men livet får rulla på lite annorlunda nu, så får vi så småningom uppleva ett kanske annorlunda New York senare.
Det där med fullsatt arena-konsert, ja hmm, jag skulle ju fira in mig som ”passionär” med 3 konserter i NY i september, Rammstein, PetShopBoys & New Order o Nightwish, men så blev det inte…
Känner med dig/er, önskar att ni får bra hjälp så alla mår bra i dessa tider ❤.

Lena i Wales och Spanien

Så klokt sagt, vi ger aldrig upp. Viktigt i dessa dagar av många motgångar.
Förstår din längtan till ditt kära NY. Jag har en stor längtan till Sverige och familjen där. Sätter fram små minnen för att still längtan.
Det som håller mig uppe nu är den förestående julen.
Sköt om dig och stora kramar!

Orsakulla mamma vid 20, dalaiv,finporslin&pudelliv

Tycker det känns fint att läsa detta, hoppfullt i det eländiga vi befinner oss i. För nog har pandemin gjort oss alla ganska bedövade på ett eller annat sett. Det är då man får försöka lite dig och hitta andra saker att fokusera på, det där som faktiskt är bra och där man kan plocka in det man saknar i livet ändå :).